Eğer arıyorsanız 7 Sınıf Matematik Rasyonel Sayılar Karesi Ve Küpü Tonguç Akademi.

7. Sınıf Matematik Dersinde Karesi ve Küpü ile İlgili Neler Öğreniyoruz?

7. sınıfta matematik dersinde rasyonel sayılar konusuyla tanışıyoruz. Bu konuda öğrendiğimiz önemli konulardan biri de karesi ve küpüdür. Karesi ve küpü, sayının kendisiyle çarpılması sonucunda elde edilen yeni sayılardır. Bu konuyu daha iyi anlamak için Tonguç Akademi’nin sunduğu eğitimleri kullanabilirsiniz.

Karesi Nasıl Hesaplanır?

Bir sayının karesi, sayının kendisiyle çarpılması sonucunda elde edilen sayıdır. Örneğin, 3 sayısının karesini hesaplamak için 3 sayısını kendisiyle çarparız: 3 x 3 = 9. Yani, 3 sayısının karesi 9’dur. Aynı şekilde, -4 sayısının karesini hesaplamak için -4 sayısını kendisiyle çarparız: -4 x -4 = 16. Bu durumda, -4 sayısının karesi 16’dır.

Küpü Nasıl Hesaplanır?

Bir sayının küpü, sayının kendisiyle çarpılması sonucunda elde edilen sayıdır. Örneğin, 2 sayısının küpünü hesaplamak için 2 sayısını kendisiyle çarparız ve tekrar sonucu 2 ile çarparız: 2 x 2 x 2 = 8. Yani, 2 sayısının küpü 8’dir. Aynı şekilde, -3 sayısının küpünü hesaplamak için -3 sayısını kendisiyle çarparız ve tekrar sonucu -3 ile çarparız: -3 x -3 x -3 = -27. Bu durumda, -3 sayısının küpü -27’dir.

7. Sınıf Matematik Dersinde Karesi ve Küpü İle İlgili Problemler

7. sınıf matematik dersinde karesi ve küpüyle ilgili bazı problemlerle karşılaşabilirsiniz. İşte bu problemlere çözümler:

Problem 1:

Bir sayının karesi 64 ise, bu sayı kaçtır?

Çözüm 1:

Bir sayının karesi, sayının kendisiyle çarpılması sonucunda elde edilen sayıdır. Bu durumda, x sayısının karesi 64 olduğuna göre, x x x = 64 şeklinde bir denklem elde ederiz. Bu denklemi çözersek, x = 8 olduğunu buluruz. Yani, bu sayı 8’dir.

Problem 2:

Bir sayının küpü -27 ise, bu sayı kaçtır?

Çözüm 2:

Bir sayının küpü, sayının kendisiyle çarpılması sonucunda elde edilen sayıdır. Bu durumda, x sayısının küpü -27 olduğuna göre, x x x = -27 şeklinde bir denklem elde ederiz. Bu denklemi çözersek, x = -3 olduğunu buluruz. Yani, bu sayı -3’tür.

Örnekler

Örnek 1:

Bir sayının karesi 36 ise, bu sayı kaçtır?

Çözüm:

Bir sayının karesi, sayının kendisiyle çarpılması sonucunda elde edilen sayıdır. Bu durumda, x sayısının karesi 36 olduğuna göre, x x x = 36 şeklinde bir denklem elde ederiz. Bu denklemi çözersek, x = 6 olduğunu buluruz. Yani, bu sayı 6’dır.

Örnek 2:

Bir sayının küpü 125 ise, bu sayı kaçtır?

Çözüm:

Bir sayının küpü, sayının kendisiyle çarpılması sonucunda elde edilen sayıdır. Bu durumda, x sayısının küpü 125 olduğuna göre, x x x = 125 şeklinde bir denklem elde ederiz. Bu denklemi çözersek, x = 5 olduğunu buluruz. Yani, bu sayı 5’tir.

Örnek 3:

Bir sayının karesi -49 ise, bu sayı kaçtır?

Çözüm:

Bir sayının karesi, sayının kendisiyle çarpılması sonucunda elde edilen sayıdır. Bu durumda, x sayısının karesi -49 olduğuna göre, x x x = -49 şeklinde bir denklem elde ederiz. Bu denklemi çözersek, x = -7 olduğunu buluruz. Yani, bu sayı -7’dir.

Categorized in:

Sinif,

Tagged in:

, ,